029 2054 7000
F 029 2054 7001

enquiries@shear-design.com

Student Union, Treforest Campus, University of Glamorgan

Student Union, Treforest Campus, University of Glamorgan

The project consists of a flagship campus building incorporating new state of the art venue hall, offices, retail units and educational facilities.

The venue hall is approximately 260m² with height of 7m. Eco friendly features such as green walls and roofs, solar shading and natural ventilation are incorporated within the design and contribute to its required BREEAM rating: Very Good.

As part of our CDM responsibilities, at inception of the project a detailed assessment was needed with respect of the proposed building location being contained within a live educational campus, together with the requirement to demolish the existing building. Topographically the building is situated on a sloping site and this needed to be incorporated within design features for the development.

A strategic design was adopted to demolish the existing building as an advanced enabling contract and to design in a continuous piled retaining wall as part of the structure to retain the adjacent building and minimise the risk for temporary works/propping.

Once this continuous piled wall was installed, the prepared site plateau enabled an economic and traditional foundation solution to be designed using reinforced pad and strip foundations.

To accommodate the construction programme and provide flexibility, the superstructure of the building consists of structural steelwork frame with insitu concrete floor on metal decking. The composite action o the steel beams has been taken into account to minimise steelwork weights.

To avoid main infrastructure services adjacent to the building, the three storey steel frame has been designed with a partial cantilever section and single exposed feature steelwork column.

The contours and topography of the site have been sympathetically brought into the building by designing stone faced feature ramps and external steps with stone faced retaining walls.

The foul and surface water drainage utilises the drainage connection points from the demolished building which flows into the main campus drainage infrastructure.

  • PROJECT DETAILS
  • Client: University of Glamorgan
  • Contractor: Stradform
  • Value: £5 million
  • Architect: Rio Architects
  • Completion Date: Estimated August 2010
  • Sustainability: BREAAM: Very Good

 

Back

 

Image kindly provided by Rio Architects