029 2054 7000
F 029 2054 7001

enquiries@shear-design.com

Glamorgan Sports Park/Sports Science Building

Glamorgan Sports Park/Sports Science Building, Tyn y Wern, University of Glamorgan

The project consists of a facing brickwork clad structural steelwork frame building.

The building has a six court sports hall designed to ‘Sport England’ standard size of 34m x 27m with 9m to underside of eaves.

Including accommodation in the form of conditioning suites, changing room, offices, reception etc. are provided in two storeys utilizing precast concrete floors supported by structural steelwork beams.

Precast concrete terracing with seating is provided for viewing the sports hall together with viewing galleries around the hall at first floor level.

The development is situated on a brownfield site within an existing educational sport facility and the foundations have been designed as continuous reinforced strip foundations on remediated stabilised ground. A Sustainable Urban Drainage System is designed for the surface water run off with underground storm block attenuation tanks together with hydrobrake chambers prior to discharging into the adjacent water course. Originally an open ditch/detention pond was proposed; however, due to restrictions in the available space around the building the only viable solution was to provide an underground tank.

The foul drainage connects to an existing pumping station. Investigation and research determined that the existing pumping station could be reused for the new facility, however, additional storage capacity was required and new underground storage chambers provided.

To maintain site access to the existing facility and control construction traffic an enabling contract was let which provided additional car parking and coach parking. This was designed using sustainable tanked Formpave solution. Once constructed, separation of the external works was provided to allow delivery of construction materials and whilst importantly not affecting the daily use of the existing facility. This was discussed at early stages as part of our CDM responsibility with the estate department and on site caretaker.

  • PROJECT DETAILS
  • Client: University of Glamorgan
  • Contractor: Midas Construction
  • Value: £3.7 million
  • Architect: Holder Mathias Architects
  • Completion Date: September 2010
  • Sustainability: BREEAM Excellent

 

Back